Parochiekerk Sint-Lambertus

Beschrijving

Gelegen naast de overblijfselen van een hoeve. Kleine éénbeukige kerk, voorzien van een stevige toren en uitlopend op een driezijdig koor dat geflankeerd is door sacristieën.

De beuk behoort tot de zeldzaam "in situ" bewaarde preromaanse monumenten; zeer ruwe aanblik; in ruime mate opnieuw gebruikt Romeins materiaal en kwartsiet in onregelmatig verband; gedrongen ruimte (vernieuwd plafond). In het zuiden, klein oorspronkelijk venster (heden dichtgemetseld), met afwisseling van bak- en breuksteen; aan de noordzijde toegemetselde romaanse deur. Nieuwe vensters uitgebroken tijdens de 16de eeuw in zuidgevel en gedurende de 18de eeuw in de noordgevel.

Stevige toren in overgangsstijl (circa 1200) geaccosteerd door een halfronde traptoren (evenals de toren grondig gerestaureerd tijdens de 20ste eeuw); kruisribgewelf boven de begane grond; verbinding met de beuk door een spitsboogarcade; neoromaans portaal.

Koor gelijktijdig met de toren opgetrokken in een regelmatig verband; boogfries onder de gootlijst; later gewijzigde triomfboog. Noordelijke sacristie uit de 17de eeuw(?) en zuidelijke sacristie uit de 20ste eeuw.

Mobilair. Op het hoofdaltaar, schilderij van de patroonheilige (circa 1600), op het zuidaltaar Sint-Bernardusbeeld (volkskunst uit het laatste kwart van de 16de eeuw; Louis XV-zijaltaren (tweede helft 18de eeuw).

Aanvullende informatie

In de kerk bevindt zich een orgel vervaardigd in eik tussen 1841 en 1860 door orgelbouwer Van Dinter.