erfgoedobject

Gesloten hoeve Vroenhoeve

bouwkundig element
ID
43092
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43092

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormailge "Vroenhoeve" afhankelijk van de abdij van Heylissem(?). Ruime gesloten hoeve in bak- en zandsteenstijl uit de 17de-18de eeuw.

Toren met duifhuis afgedekt met een tentdak.

Twee verdiepingen hoog boerenhuis uit de 17de eeuw; oorspronkelijk voorzien van kruisvensters en smalle ramen met middenkalf (ten dele bewaard in de achtergevel); klein vierkant bovenlicht boven de door vlakke imposten en sluitsteen gemarkeerde korfboogdeur; oorspronkelijk zadeldak voorzien van wolfseinden tijdens de 18de eeuw. Binnenin, laatgotische schoorsteen uit de 17de eeuw en eiken trap met geornamenteerde trappaal uit midden 18de eeuw.

In het verlengde van de woonvertrekken, stallen uit de tweede helft van de 18de eeuw voorzien van steekboogramen en -deur en overkluisd met Boheemse kappen op vierkante pijlers. Op de lange zijde tegenover de poort, grote tiendenschuur afgedekt met een wolfsdak. Stalvleugel uit de tweede helft van de 18de eeuw met steekboogvensters en -deuren over de volledige rechterzijde van het erf.

Circa 1920 in twee eigendommen gesplitst en sindsdien verminkt door een scheidingsmuur in het binnenhof en een recente woning naast de poorttoren.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve Vroenhoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43092 (Geraadpleegd op 21-06-2021)