Sint-Corneliskapel

Gemeente Tienen

• Adrescontrole Tienen (adrescontroles: 27-06-2007 - 27-06-2007).
  • Inventarisatie Tienen (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is beschermd als monument Sint-Corneliskapel

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Corneliskapel

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Corneliskapel en hoeven met omgeving

Beschrijving

Pittoresk gotisch gebouw van kwartsiet en kalkzandsteen. De plattegrond ontplooit een ingebouwde westertoren, een enkele beuk en een koor uitlopend op een driezijdige apsis.

Ranke toren met vier bouwlagen en oorspronkelijke spits; op de beuk uitziende door middel van een spitsboog; westmuur, tot de eerste bovenverdieping en bijbouwen gelijktijdig met de beuk opgericht (eerste helft 14de eeuw); overige verdiepingen uit de tweede bouwcampagne (tweede helft 14de eeuw).

Classicistisch rondboogportaal dagtekenend van 1754. Eénbeukig schip met sporen van muuropeningen in de zuidwand; noordmuur verhoogd bij de classicistische inrichting van 1750 (jaartal op de triomfboog). Koor uitgebreid einde 16de eeuw ter plaatse van het vroegere; hoge, steile bedaking boven de vlakke houten zoldering.

Mobilair. Een paar meubels naar renaissancistische traditie of in barokstijl (18de eeuw).