erfgoedobject

Sint-Corneliskapel

bouwkundig element
ID: 43102   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43102

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pittoresk gotisch gebouw van kwartsiet en kalkzandsteen. De plattegrond ontplooit een ingebouwde westertoren, een enkele beuk en een koor uitlopend op een driezijdige apsis.

Ranke toren met vier bouwlagen en oorspronkelijke spits; op de beuk uitziende door middel van een spitsboog; westmuur, tot de eerste bovenverdieping en bijbouwen gelijktijdig met de beuk opgericht (eerste helft 14de eeuw); overige verdiepingen uit de tweede bouwcampagne (tweede helft 14de eeuw).

Classicistisch rondboogportaal dagtekenend van 1754. EĆ©nbeukig schip met sporen van muuropeningen in de zuidwand; noordmuur verhoogd bij de classicistische inrichting van 1750 (jaartal op de triomfboog). Koor uitgebreid einde 16de eeuw ter plaatse van het vroegere; hoge, steile bedaking boven de vlakke houten zoldering.

Mobilair. Een paar meubels naar renaissancistische traditie of in barokstijl (18de eeuw).


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Sint-Corneliskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43102 (Geraadpleegd op 24-10-2020)