erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Margriet

bouwkundig element
ID
43107
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43107

Juridische gevolgen

Beschrijving

Schilderachtig geheel, bestaande uit een toren, een enkele beuk (met een aan de noordzijde aanpalende doopkapel uit het vierde kwart van de 18de eeuw) en een polygonaal koor, geflankeerd door een moderne sacristie.

Zeer oude beuk, van kwartsiet in ruw breuksteenverband en opnieuw gebruikte Romeinse constructies; bepleisterde bakstenen vensteromlijstingen met geprofileerd beloop uit de 17de eeuw (1687?); westelijke uitbreiding in regelmatig vierkant verband uit begin 13de eeuw; met twee kleine spitsboogvensters binnenin gedicht (doksaal); deur in de zuidgevel vermoedelijk verborgen onder de cementlaag; stucplafond met jaartal 17.. en tijdens de 17de eeuw gewijzigde triomfboog.

Romaanse toren, met galmgaten met deelzuiltjes voorzien van met gestileerd loofwerk versierde kapitelen, daterend uit dezelfde tijd als de verruiming van de beuk; westgevel heropgebouwd van baksteen in 1843.

Gotisch koor van kwartsiet en witachtige zandsteen uit de eerste helft van de 14de eeuw; houten gewelf; rechts drielobbig wasbakken.

Mobilair: Verscheidene beelden met volkse invloed doch met een recente polychromie, onder meer in de beuk: Sint-Sebastiaan, Sint-Barbara, Sint-Ambrosius, Sint-Catharina (17de en 18de eeuw), in de beuk, een retabel, in gepolychromeerd pleisterwerk, toegeschreven aan de Brabantse gotische school(!).

Kansel uit de 17de eeuw doch nog in renaissancestijl; in de apsis, gotische grafsteen van kanselier; J. de Houthem († 1504).


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Parochiekerk Sint-Margriet [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43107 (Geraadpleegd op )