Parochiekerk Sint-Pieter

Gemeente Tienen

• Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Pieter

omvat de bescherming als monument Parochiekerk Sint-Pieter: orgel
gelegen te Kronkelweg (Tienen)

Beschrijving

Classicistisch gebouw (1762-1767); het grondplan omvat een westertoren, een beuk van drie traveeën en een smaller koor uitlopend op een vijfhoekige apsis met aangebouwde oostsacristie. Homogeen geheel van bak- en zandsteen voorzien van typische steekboogvensters met uitspringende sluitsteen.

Mobilair. Eenvoudige beelden en schilderijen (18de eeuw); Louis XVI-meubilair, onder meer twee 18de-eeuwse biechtstoelen.

Aanvullende informatie

In de kerk bevindt zich een orgel gebouwd rond 1870 door een onbekende orgelbouwer, mogelijk dezelfde auteur van het orgel van de Sint-Maartenskerk te Vissenaken: J.M. Smeetz.

• FAUCONNIER A. & ROOSE P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen deel II b - Brabant arrondissement Leuven, Brussel, 586-587.

Mortier, Sophie (25-03-2015 )