Portiek dagbladdrukkerij Louis Legros

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Portiek Le Matin

Beschrijving

Portiek in neobarokstijl gebouwd in opdracht van de drukker Louis Legros, naar een ontwerp een door de architect Petrus Josephus Ryssens-Van Camp uit 1884. Deze architect was in Antwerpen vermoedelijk actief van midden jaren 1860 tot de vroege jaren 1900. De dagbladdrukkerij Louis Legros aan de Oude Beurs, kreeg met dit poortgebouw een nieuwe toegang aan de Lange Koepoortstraat. Het opschrift: “L’ OPINION” verwijst naar het liberale dagblad “L’Opinion, organe libéral d’Anvers” opgericht in 1867, waarvan Legros in deze periode eigenaar was, en dat in 1902 met “Le Précurseur” opging in “Le Nouveau Précurseur”. Camille de Cauwer, co-directeur van drukkerij Louis Legros sinds 1889, richtte hier in 1894 het Franstalige dagblad “Le Matin” op. De krant die tot 1974 zou verschijnen, was de spreekbuis van de Franstalige liberale burgerij, als tegenhanger van het katholieke “La Métropole”.

Smal poortgebouw van één travee en twee bouwlagen onder een plat dak. De lijstgevel heeft een parement uit witte natuursteen, met een deuromlijsting uit blauwe hardsteen en een houten erker als bekroning. Rondboogdeur met vlakke rechtstanden op gewelfde basementen, gelede imposten op guttae, een geblokte archivolt en een sluitsteen, die de initialen LL van Louis Legros draagt. Het bekronende gebroken fronton met knorrenlijst, wordt geaccentueerd door een cartouche met het opschrift “L’OPINION”; het bouwjaar 1884 siert de boogzwikken. Het getoogde bovenlicht met balustrade is gevat in een brede, vlakke omlijsting met voluten en gebroken keperbekroning. De driezijdige erker van de eerste verdieping bestaat uit een houten bovenbouw, en een gewelfde, rijk geprofileerde basis met paneelwerk, die rust op een halfronde console met knorren en acanthusblad. Houten deur met spijkerbeslag.