erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
43115
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43115

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de 18de eeuw. Boerenhuis en aanhorigheden opgetrokken rondom een veelzijdige binnenhof (hoek-grondstuk). Bak- en zandsteenbouw.

Poorttoren met duifhuis, gevat tussen twee vleugels met dienstruimten uit de 18de eeuw, aan de straatzijde voorzien van een hoge zandstenen sokkel en inrijpoort (toegemetseld); verbouwd uitzicht aan de erfzijde.

Tegenover de toren met duifhuis, woonhuis met twee verdiepingen en zadeldak; fraai rondboogdeurtje met zandstenen omlijsting uit de eerste helft van de 18de eeuw: stijlen bekroond met geprofileerde imposten en boog opgesmukt met sluitstenen, ovaal bovenlicht voorzien van blokwerk en waterlijst; overigens verbouwde en gecementeerde gevel.

Koestallen met steekboogdeuren en weinig uitspringende sluitsteen, rechts van de woonvleugel; links, een poort en grote schuur (op stenen onderbouw) met lage rondboogdeur (voorts gewijzigd).

Interessant ensemble omwille van zijn inplanting in het perspectief van de oplopende Sint-Jorisstraat.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43115 (Geraadpleegd op )