Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Groot, homogeen, classicistisch geheel (1781-1783, zie archiefstukken) van het gewone type.

Westtoren, drie beuken van vijf traveeën. Toscaanse zuilen en koor met driezijdige sluiting voor de oostsacristie. Grote eenheid in de centrale ruimte, die overkluisd is met een tongewelf met houten bebording.

Mobilair. Achteraan in de beuk, barokke schilderijen (circa 1700); gotische sculpturen (16de eeuw) en grote barokke beelden in het koor (18de eeuw); barokke zijaltaren (17de eeuw) en Louis XVI-hoofdaltaar (einde 18de eeuw); ovale, marmeren doopvont (einde 18de eeuw).

Aanvullende informatie

Het orgel werd in 1828 gebouwd door Th. Smet-Van Tienen uit Duffel. Het gaat om een éénklaviersorgel met origineel kistpedaal van achttien toetsen.

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000653, Orgel Sint-Genovevakerk, beschermingsdossier.
  • FAUCONNIER A. & ROOSE P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen deel II b - Brabant arrondissement Leuven, Brussel, 590-592.