Lakenhalle

• is aangeduid als beschermd monument Lakenhalle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hal van Zoutleeuw

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Zoutleeuw

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Grote Markt en omgeving

Beschrijving

Heden Rijkswacht. Hal opgetrokken nadat hertog Jan III hiertoe de toelating verstrekt had, na zijn bezoek aan de stad circa 1316. Beurtelings gebruikt als broodhuis (1359), schepenhuis (1361), laken- en vleeshal (respectievelijk 1368 en 1374) en ten slotte als gildekamer.

In zijn huidige vorm ruim gotisch langsgebouw met twee verdiepingen, steil zadeldak en zijtrapgevel uit het tweede kwart van de 14de eeuw. Bak- en zandsteenbouw met plint van kwartsiet; horizontale geledingen gemarkeerd door een geprofileerde puilijst en een kordonband boven de ramen der tweede verdieping; speklagen en kruisvensters. Vier gevelstenen, met sporen van de schilden van Brabant, van Zoutleeuw en twee plaatselijke gilden. Gerestaureerd tijdens de 19de eeuw (dakvenster en -kapellen, dekplaten van de zijtrapgevel).

Auteurs : Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline, de Crombrugghe, Anne