erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID: 4313   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4313

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel diephuis op de hoek van Leeuwenstraat en Bergstraat, twee bij drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de Leeuwenstraat, pannen), dat opklimt tot de tweede helft van de 16de eeuw.

Opstanden in gekaleide bak- en zandsteenbouw met een hoekketting, verankerd door smeedijzeren muurankers. De trapgevel van zes treden onderscheidt zich door schouderstukken en een topstuk, bekroond door overhoekse fialen. Rechthoekige bovenvensters met aangepaste latei en hardstenen lekdrempel, vroegere kruiskozijnen waarvan enkel de kwarthol geprofileerde, zandstenen negblokken en de ontlastingsbogen bewaard zijn. De tweeledige geveltop wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met een lager middenluik en kwartholle negblokken; eenzelfde rechthoekig luik met druiplijst doorbreekt de topgeleding. Verbouwde pui. In de zijgevel met aangepaste ordonnantie, zijn negblokken en ontlastingsbogen van de oorspronkelijke kozijnen bewaard.


Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Traditioneel diephuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4313 (Geraadpleegd op 28-02-2020)