Teksten van Traditioneel diephuis

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis op de hoek van Leeuwenstraat en Bergstraat, twee bij drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de Leeuwenstraat, pannen), dat opklimt tot de tweede helft van de 16de eeuw.

Opstanden in gekaleide bak- en zandsteenbouw met een hoekketting, verankerd door smeedijzeren muurankers. De trapgevel van zes treden onderscheidt zich door schouderstukken en een topstuk, bekroond door overhoekse fialen. Rechthoekige bovenvensters met aangepaste latei en hardstenen lekdrempel, vroegere kruiskozijnen waarvan enkel de kwarthol geprofileerde, zandstenen negblokken en de ontlastingsbogen bewaard zijn. De tweeledige geveltop wordt in het eerste register geopend door een rechthoekig drielicht met een lager middenluik en kwartholle negblokken; eenzelfde rechthoekig luik met druiplijst doorbreekt de topgeleding. Verbouwde pui. In de zijgevel met aangepaste ordonnantie, zijn negblokken en ontlastingsbogen van de oorspronkelijke kozijnen bewaard.

Auteurs:  Braeken, Jo

Hoekhuis met Bergstraat ()

Hoekhuis (Bergstraat) van twee traveeën en drie bouwlagen afgedekt met zadeldak (leien, nok loodrecht op Leeuwenstraat). Gecementeerde trapgevel met verankeringen: de top is verdwenen. Kern uit de tweede helft van de 16de eeuw. Onversierde rechthoekige vensters met lekdrempels als aanpassingen uit de 19de eeuw; in de top, drielicht met breder en dieper middenluik: daarboven, luik met waterlijst boven- en onderaan, laatstgenoemde verbindt de dekstenen. Aan weerszij van de top: schuin geplaatste fialen op de schouderstukken, het zuidelijke ingemetseld. Verbouwde begane grond. Eenvoudige zijgevel, eveneens verankerd.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek