Traditioneel diephuis

Straat Leeuwenstraat

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

omvat de bescherming als monument Traditioneel diephuis: voorgevel en daken
gelegen te Leeuwenstraat 4 (Antwerpen)

Beschrijving

Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit de tweede helft van de 16de eeuw tot de eerste helft van de 17de eeuw met latere aanpassingen (nok loodrecht op straat). Bepleisterde en beschilderde trapgevel (zes treden en overhoeks topstuk) met behouden ankers met gekrulde spie. Vermoedelijk bak- en zandsteenbouw. Puivensters en rechthoekige deur met gestrekte tussendorpel omlijst met platte banden. Voorts aangepaste rechthoekige vensters. Drie gekoppelde muuropeningen afgewerkt met uitgeholde dagkanten in de geveltop; verder, venstertje met latei op consoles beschermd door waterlijst.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet