erfgoedobject

Winkelhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 4315   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4315

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van lederkoopman Gerard Berings, naar een ontwerp door Charles Dejardin uit 1884. Van deze architect zijn in Antwerpen een beperkt aantal bouwprojecten geĆÆdentificeerd uit de jaren 1875 tot 1891.

Rijhuis van twee traveeƫn en vier bouwlagen onder een plat dak. Het oorspronkelijke, leien mansardedak waarin een houten dakkapel met driehoekig fronton, werd recent verwijderd. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een klassieke houten winkelpui met zijportaal, pilasters en entablement, vanaf een plint uit blauwe hardsteen. Registers van rechthoekige bovenvensters op doorgetrokken, hardstenen lekdrempels met onderdorpel; de oorspronkelijke, geriemde vensteromlijstingen zijn enkel bewaard op de eerste verdieping. Het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel met een houten kroonlijst op klossen is samen met het mansardedak verdwenen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1884#742.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2018


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4315 (Geraadpleegd op 02-06-2020)