erfgoedobject

Neoclassicistisch winkelhuis

bouwkundig element
ID
4316
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4316

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch winkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen oorspronkelijk onder een zadeldak, waarvoor een onvolledig bouwdossier uit 1855. Architect Victor Durlet paste al in 1857 de winkelpui aan.

De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte op een klassieke, houten winkelpui met middenportaal, pilasters en een entablement. Het stucdecor, nog geregistreerd omstreeks 1975, verdween bij het cementeren van de gevel. Op de bovenverdiepingen, verkleinende registers van rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken, vanaf cordonvormende lekdrempels, oorspronkelijk gevat in geriemde omlijstingen met stucsleutels; de fraaie gietijzeren parapetten van de eerste verdieping zijn bewaard. Van het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel rest enkel de houten kroonlijst op klossen. Verbouwde pui en pseudo-mansarde.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1539#978 en 1857#127.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch winkelhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4316 (Geraadpleegd op )