Teksten van Neoclassicistisch winkelhuis

Neoclassicistisch winkelhuis ()

Neoclassicistisch winkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen oorspronkelijk onder een zadeldak, waarvoor een onvolledig bouwdossier uit 1855. Architect Victor Durlet paste al in 1857 de winkelpui aan.

De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte op een klassieke, houten winkelpui met middenportaal, pilasters en een entablement. Het stucdecor, nog geregistreerd omstreeks 1975, verdween bij het cementeren van de gevel. Op de bovenverdiepingen, verkleinende registers van rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken, vanaf cordonvormende lekdrempels, oorspronkelijk gevat in geriemde omlijstingen met stucsleutels; de fraaie gietijzeren parapetten van de eerste verdieping zijn bewaard. Van het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel rest enkel de houten kroonlijst op klossen. Verbouwde pui en pseudo-mansarde.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1539#978 en 1857#127.

Auteurs:  Braeken, Jo

Stadswoning ()

Breedhuis met twee traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Lekdrempels over de volledige gevelbreedte onderlijnd door kordons als belijning van de bouwlagen. Rechthoekige vensters met afgeronde hoeken in riemomlijsting versierd met breed uitgewerkte sleutel voornamelijk op de tweede bouwlaag; op laatstgenoemde ook fraaie gietijzeren leuningen. Eenvoudige kroonlijst op klossen. Recent aangepaste begane grond met plint in faience.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek