erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Cyriacus

bouwkundig element
ID: 43169   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43169

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het classicistische gebouw omvat een toren (tussen het verlengde van de zijbeuken), drie beuken van drie travee├źn op Toscaanse zuilen, een pseudotransept en een halfrond koor met rechte zijkoren.

Homogeen geheel van bak- en zandsteen uit de 18de eeuw, onderbouw van de toren uit begin der eeuw, de overige delen van de kerk circa 1788 (door architect Wincqz). Iets latere pseudo-transeptarmen. Moderne sacristie.

Mobilair. Verscheidene barokschilderijen uit de 17de eeuw, onder meer het Laatste Avondmaal achter in de zuidelijke zijbeuk; een zeker aantal beeldjes, 16de en 18de eeuw, onder meer Sint-Geertrui en Sint-Antonius op de zijaltaren en andere heiligen in de beuk; gepolychromeerd kruis in de zuidkapel (17de eeuw). Barokhoofdaltaar (17de eeuw) - stenen doopvont met koperen deksel, getekend en gedateerd: M.E. Pluymers, 1777; wijwatervaten.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Parochiekerk Sint-Cyriacus [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43169 (Geraadpleegd op 10-07-2020)