Rijhuis met traditionele kern

Straat Leeuwenstraat

• Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

omvat de bescherming als monument Stadswoning: ingangsomlijsting
gelegen te Leeuwenstraat 14 (Antwerpen)

Beschrijving

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). Het betreft een pand met een traditionele kern die opklimt tot de eerste helft van de 16de eeuw, en in neoclassicistische stijl werd aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw.

Gecementeerde lijstgevel met een regelmatige ordonnantie van rechthoekige deur- en vensteropeningen op hardstenen lekdrempels. Het enige zichtbare restant van de 16de-eeuwse kern is de korfboogdeur in de rechter travee. Deze is gevat in een zandstenen omlijsting met kwarthol geprofileerd beloop; bewaard fragment van de zandstenen sokkel met schuine afzaat aan de linker zijde.

Auteurs: Braeken, Jo