Teksten van Rijhuis met traditionele kern

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4317

Rijhuis met traditionele kern ()

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). Het betreft een pand met een traditionele kern die opklimt tot de eerste helft van de 16de eeuw, en in neoclassicistische stijl werd aangepast in de eerste helft van de 19de eeuw.

Gecementeerde lijstgevel met een regelmatige ordonnantie van rechthoekige deur- en vensteropeningen op hardstenen lekdrempels. Het enige zichtbare restant van de 16de-eeuwse kern is de korfboogdeur in de rechter travee. Deze is gevat in een zandstenen omlijsting met kwarthol geprofileerd beloop; bewaard fragment van de zandstenen sokkel met schuine afzaat aan de linker zijde.


Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rijhuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298222 (geraadpleegd op ).


Rijhuis ()

Rijhuis met merkwaardig deurtje uit de eerste helft van de 16de eeuw: gedrukte spitsboogomlijsting met kwartholbeloop van zandsteen, bekalkt en beschilderd. Rechts, restant van de overgang in de geprofileerde sokkel van het huis.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rijhuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4317 (geraadpleegd op ).