Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Gemeente Zoutleeuw

• Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Bartholomeus

omvat de bescherming als monument Parochiekerk Sint-Bartholomeus: orgel
gelegen te Dorpsstraat zonder nummer (Zoutleeuw)

Beschrijving

Classicistisch koor met vlakke sluiting, onder de dakkap gedateerd 1772. Voorts neoclassicistische bouw door A. van Arenbergh (1880 en volgend).

Mobilair. Barokke beeldjes (volkskunst, 18de eeuw). Barokaltaren uit de 18de eeuw; romaanse doopvont (12de eeuw); onder het portaal, renaissancistische grafplaat van M. Menten († 1620).

Aanvullende informatie

Het orgel werd gebouwd rond 1860 door A. Clerinx, en is als volgt gesigneerd: "A. Clerinx/ Breveté/ St-Trond". Het instrument onderging geen transformaties, de orgelkast werd wel beschadigd door het plaatsen van een blaastrommel van de warmeluchtverwarming.

• FAUCONNIER A. & ROOSE P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen : een inventaris van het orgelbezit per geografische eenheid, deel IIb, arrondissement Leuven, Brussel, 603-605.

Daemen, Caroline (23-03-2016 )