erfgoedobject

Gesloten hoeve Boswinning

bouwkundig element
ID: 43186   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43186

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gesloten hoeve waarvan het woonhuis, een gedeelte van de stallen (geprofileerde rondboogdeuren en oculi) en het poortgebouw (rondbooginrijpoort) met duifhuis, blijkbaar opklimmen tot de 18de eeuw.

Boerenhuis met één verdieping en dakvenster, opgetrokken uit baksteen op breukstenen onderbouw; voorheen door middel van donkerdere pannen in het dekschild gedateerd 1728(?); steekboogvensters met zandstenen omlijsting en uitspringende sluitsteen, twee steekboogdeuren met tussendorpel (voornaamste met licht geprofileerde posten), zijgevel voorzien van steekboogvenstertjes en drie oculi. Schuur en andere dienstruimten zijn 20ste-eeuws.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971

Aanvullende informatie

Het landbouwareaal van de Boswinning vormt een economisch en landschappelijk waardevolle context. Het gebied sluit aan bij het landelijke gehucht met recente bebouwing rond de Onze-Lieve-Vrouwkapel.

  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DW000053, Bosstraat: Onze-Lieve-Vrouwkerk, Boswinning en onmiddellijke omgeving te Bos (PAESMANS G., 1994).
Auteurs : Daemen, Caroline
Datum: 29-03-2016

Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gesloten hoeve Boswinning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43186 (Geraadpleegd op 12-07-2020)