Burgerhuis in overgangsstijl Lodewijk XV-Lodewijk XVI

Beschrijving

Burgerhuis in overgangsstijl Lodewijk XV-Lodewijk XVI gedateerd 1771, met een traditionele kern die minstens opklimt tot de 17de eeuw. Andre Goezu-Dioos liet het pand restaureren naar een ontwerp door de architect Ludo Van Looy uit 1977, vergund in 1978 en uitgevoerd in 1980. Uitgebreid met een aangepaste nieuwbouw op het links aanpalende perceel, werd het complex opgedeeld in meerdere wooneenheden.

Rijwoning met enkelhuisopstand van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). Bij de laat-18de-eewse voorbouw sluit een traditioneel diephuis aan van drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel maakt overvloedig gebruik van blauwe hardsteen voor de pui, de vensteromlijsting, kozijnen en lekdrempels van de bovenverdiepingen. Regelmatig van opzet, legt de compositie de klemtoon op de als frontispice uitgewerkte linker travee. Deze wordt gemarkeerd door de spiegelboogdeur met bovenlicht, gevat in een geprofileerd, kwarthol beloop met neuten, voluten in de zwikken, en een gebogen waterlijst op gestrekte uiteinden. Het getoogde middenkalf is versierd met een rolwerksleutel en schelpornamenten; een sierlijke, ijzeren waaier met radiaal patroon vult het bovenlicht. Bij het portaal sluit een spiegelboogvenster aan in een gelijkaardige omlijsting met neuten, oren, druipsteen op de borstwering, loofwerk in de zwikken en een voluutsleutel; het rechthoekige venster met druipsteen op de borstwering van de topgeleding, wordt bekroond door een jaarsteen met het inschrift: “MDCCLXXI”. De overige traveeën zijn opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters in een vlakke omlijsting met geprofileerde dagkanten, doorgetrokken, geprofileerde lekdrempels en vlakke panelen op de borstweringen; plint met getoogde keldermonden. Een gelede architraaf en een gekorniste houten kroonlijst met tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Achtergevel: trapgevel van acht treden met topstuk in bak- en zandsteenbouw, de tweeledige top geopend door een drielicht.