Teksten van Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen ()

Geheel van drie volgens spiegelbeeldschema gekoppelde burgerhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gesloopt voor de bouw van een sociaal wooncomplex omstreeks 1989.

Twee dubbelhuizen van drie traveeën aan weerszij van een enkelhuis van twee traveeën, drie bouwlagen hoog onder een zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen met lekdrempels, cordonvormend op de eerste verdieping; houten vensterluiken op de begane grond. Klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst.

Auteurs:  Braeken, Jo

Meergezinswoningen ()

Meergezinsarbeiderswoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw of later, opgevat als enkelhuizen van elk twee traveeën en drie bouwlagen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met eenvoudige rechthoekige muuropeningen; vensters met lekdrempels, beluikt op de benedenverdieping Kordon onder de kroonlijst.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek