Gekoppelde burgerhuizen in second-empirestijl

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in second-empirestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1870 opgetrokken in opdracht van de heer Maes. Het betrof de verbouwing van een bestaand pand, waarvan de eerste verdieping werd verhoogd, de tweede toegevoegd en de gevel aangepast. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Oorspronkelijk volgens repeterend schema gekoppelde rijwoningen met enkelhuisopstand van elk drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met hardstenen plint, beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting, op de eerste verdieping gevat tussen cordonvormende lekdrempels en een waterlijst. De tweede verdieping onderscheidt zich door individuele lekdrempels en gegolfde onderdorpels met rozet. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, casementen in de fries en een houten kroonlijst op voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. De pui, oorspronkelijk met rechthoekige muuropeningen, is verbouwd.