Teksten van Gekoppelde burgerhuizen in second-empirestijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4328

Gekoppelde burgerhuizen in second-empirestijl ()

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in second-empirestijl, volgens de bouwaanvraag uit 1870 opgetrokken in opdracht van de heer Maes. Het betrof de verbouwing van een bestaand pand, waarvan de eerste verdieping werd verhoogd, de tweede toegevoegd en de gevel aangepast. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

Oorspronkelijk volgens repeterend schema gekoppelde rijwoningen met enkelhuisopstand van elk drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met hardstenen plint, beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting, op de eerste verdieping gevat tussen cordonvormende lekdrempels en een waterlijst. De tweede verdieping onderscheidt zich door individuele lekdrempels en gegolfde onderdorpels met rozet. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, casementen in de fries en een houten kroonlijst op voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. De pui, oorspronkelijk met rechthoekige muuropeningen, is verbouwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1870#439.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Gekoppelde burgerhuizen in second-empirestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203781 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Breedhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien). Bouwaanvraag van 1870. Bepleisterde lijstgevel met horizontale accenten: doorlopende lekdrempels en bandlijst. Respectievelijk op tweede en derde bouwlaag, plastische, telkens herhaalde versiering op de borstweringen der derde verdieping. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting.

Eenvoudige daklijst gestut door zware gegroefde modillons waartussen panelen: de consoles zijn onderling verbonden door gelede kordons en onderaan versierd met rozetten. De begane grond werd verbouwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1870, Modern Archief 20. 131/1. dossier 439.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Gekoppelde burgerhuizen in second-empirestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4328 (geraadpleegd op ).