Teksten van Laatclassicistisch burgerhuis

Laatclassicistisch burgerhuis ()

Laatclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1809 opgetrokken in opdracht van de weduwe Strydonck. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. In 1904 lieten Jos Theys en J. Lauwers de tweede verdieping verhogen, een pseudo-mansarde toevoegen en een cafépui aanbrengen in de twee linker travee. Het gebouw werd in opdracht van Fr. Lauwers verbouwd tot appartementen, naar een ontwerp door de architect Albert Barentsen uit 1957. Op de begane grond kwam een garage, de pseudo-mansarde maakte plaats voor een bijkomende verdieping.

Rijwoning met dubbelhuisopstand van vier traveeën en oorspronkelijk drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met plint, beantwoordde oorspronkelijk aan een regelmatig ordonnantieschema. Dit was opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige en op de bel-etage rondboogvensters met cordonvormende lekdrempels, en een geprofileerde kroonlijst als gevelbeëindiging. Een rechthoekige inkomdeur in een hardstenen omlijsting met neuten, imposten en een gestrekte waterlijst, markeerde de voorlaatste travee. De huidige toestand is het gevolg van de opeenvolgende verbouwingen: de verhoogde tweede verdieping in 1904, de verbouwde pui en nieuwe topgeleding in 1957.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 838#209, 1904#2004 en 18#37193.

Auteurs:  Braeken, Jo

Rijhuis van vier traveeën en vier bouwlagen (bovenste recent opgetrokken) onder plat dak, in kern uit de 19de eeuw.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Horizontaal gemarkeerd door doorlopende lekdrempels en kordon. Bel-etage geopend met rondboogvensters, verder rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting. Verbouwde begane grond.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek