Kasteel d'Overschie met watermolen en wagenhuis

Gemeente Huldenberg

gelegen te Kapelweg 2 (Huldenberg)

omvat de bescherming als monument Kasteel d’ Overschie: watermolen
gelegen te Lindenhoflaan 5 (Huldenberg)

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel d’ Overschie met omgeving

Beschrijving

Voormalig kasteel d'Overschie, heden ziekenhuis, in zijn huidige vorm, gebouw van classicistische strekking, uit einde 18de eeuw of zelfs begin 19de eeuw.

Watermolen bij het kasteel: in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de tweede helft van de 18de eeuw. Molenhuis voorzien van halve kruisvensters en een brede korfboogdeur voorzien van een sluitsteen en imposten; bewaard mechanisme. Zijpuntgevel van de haaks geplaatste schuur voorzien van muurvlechtingen en schouderstukken. Onlangs gerestaureerd en recent torentje in de oksel der gebouwen.

Aanvullende informatie

Ten westen van het kasteel ligt een groot, 18de-eeuws wagenhuis, vandaag in gebruik als hotel. Het kasteel zelf werd omgevormd tot appartementen.

Auteur niet publiek (18-07-2018 )