erfgoedobject

Kasteel d'Overschie met watermolen en wagenhuis

bouwkundig element
ID
43300
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43300

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig kasteel d'Overschie, heden ziekenhuis, in zijn huidige vorm, gebouw van classicistische strekking, uit einde 18de eeuw of zelfs begin 19de eeuw.

Watermolen bij het kasteel: in traditionele bak- en zandsteenstijl uit de tweede helft van de 18de eeuw. Molenhuis voorzien van halve kruisvensters en een brede korfboogdeur voorzien van een sluitsteen en imposten; bewaard mechanisme. Zijpuntgevel van de haaks geplaatste schuur voorzien van muurvlechtingen en schouderstukken. Onlangs gerestaureerd en recent torentje in de oksel der gebouwen.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971

Aanvullende informatie

Ten westen van het kasteel ligt een groot, 18de-eeuws wagenhuis, vandaag in gebruik als hotel. Het kasteel zelf werd omgevormd tot appartementen.

Auteurs : Verwinnen, Katrien
Datum: 18-07-2018

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hovenierswoning

  • Is gerelateerd aan
    Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ten Pui

  • Is deel van
    Neerijse


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasteel d'Overschie met watermolen en wagenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43300 (Geraadpleegd op 23-06-2021)