Parochiekerk Sint-Antonius

Gemeente Huldenberg

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Antonius

Typologieparochiekerken
Stijlgotiek
Datering15de eeuw

Beschrijving

Kleine, éénbeukige kerk in gotische stijl, grosso modo dagtekenend uit de 15de eeuw. Langsgevels geritmeerd door steunberen; vlakke hoofdgevel (circa 1905) bekroond met een klokkentorentje; koor uitlopend op een vijfzijdige apsis. Witgekalkte bakstenen voorzien van een zandstenen plint en speklagen. Westgevel voorzien van een hoog, modern glasraam boven een nieuwe ingang (oorspronkelijk was laatstgenoemde vermoedelijk voorzien in de zuidmuur). Beuk overkluisd met een van houten bebording voorzien gewelf met zichtbare trekbalken.

Vrij diep koor met stucoverwelving uit de 18de eeuw bekostigd door de kasteelheren Van der Vorst (wapensteen).

Uitbreiding van het gebouw na oprichting van de parochie (1874). Oorspronkelijke devotiekapel aan de noordzijde. Bijgebouwen aan de zuidzijde (ter plaatse van de huidige sacristie) verbouwd in moderne tijden: verdieping uit de 17de eeuw (noordzijde).

Mobilair. Gotisch Sint-Antoniusbeeld (noordkapel); renaissancistisch getinte grafzerken (koor: 1546 en 1556-1559; beuk: 1569).