Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

De parochiekerk Sint-Niklaas betreft een neoclassicistisch gebouw, op de toren gedateerd 1840.

Mobilair. Schilderij en hoofdaltaar uit midden 18de eeuw.

In de kerk bevindt zich bovendien een interessant orgel. Dit anoniem gebleven instrument dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw (waarschijnlijk na 1840). Na vergelijking met gelijkaardig ongeïdentificeerd werk kan het orgel mogelijk toegeschreven worden aan een orgelmaker uit het Nijvelse (Waals-Brabantse school) (A. Rochet?). Mogelijke werden delen van een ouder orgel verwerkt in dit orgel dat zeer waarschijnlijk na de brand van de toren in 1840 werd opgericht. Op het nieuwe klavier na, is veel authentiek materiaal bewaard gebleven. Circa 1900 werden door Aug. D'Hondt uit Kessel-Lo herstellingswerken uitgevoerd.

De orgelkast is een viervoetsprospect dat tegen en in de torenboog is ingewerkt. Het instrument zelf is onder de torenboog geplaatst. Het prospect is veel breder en hoger dan de eigenlijke orgelkast en links en rechts in de voet van de kast is een doorgang. In de uiterste zijtorens staan houten sierpijpen.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000633, Sint-Niklaaskerk, Klasseringsvoorstel m.b.t. historische kerkorgels in het arrondissement Leuven.
  • FAUCONNIER A. & ROOSE P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen, deel II b, Brabant - arron. Leuven, Brussel, 231-233.

Auteurs: Roose, Patrick; Fauconnier, Antoine; Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline

Kerkhof

Ommuurd en omheind kerkhof met graftekens uit de 19de en 20ste eeuw.

Historiek

Het vijfhoekige kerkhof van Ottenburg staat aangeduid op de laat 18de-eeuwse Ferrariskaart. Het kerkhof is dan omheind met bomenrijen. Volgens de Atlas der Buurtwegen kreeg het kerkhof tegen 1840 een eerder cirkelvormige plattegrond. Er is dan een omhaging ten zuiden terwijl het kerkhof ten oosten en noorden ingebouwd raakt met private woningen. De situatie lijkt nadien niet meer wezenlijk gewijzigd te zijn.

Beschrijving

Met een bakstenen muur onder ezelsrug omheind kerkhof. Aan de zuidwestzijde is de kerkhofmuur lager, afgewerkt met hardstenen dekplaten, geritmeerd door pijlers en bovenaan afgesloten door een metalen hekken. De bakstenen hekpijlers zijn eveneens met hardstenen dekstenen afgewerkt. Op het kerkhof ten westen van de kerk staat een oorlogsgedenkteken in de vorm van een obelisk. De namen van de overledenen zijn aangebracht op vernieuwde (?) granieten platen.

Tegen de kerkmuur en kerkhofmuur staan verschillende stèles van omstreeks 1900.

De oostzijde van het kerkhof behield grotendeels haar historisch uitzicht terwijl de westzijde in de 21ste eeuw gerenoveerd en heraangelegd werd. Aan de oostelijke zijde bleven alle vormen van bijzettingen bewaard van begraving van lichamen tot asbijzettingen onder de vorm van een columbarium en een strooiweide ter hoogte van de gecementeerde Lourdesgrot. De grote densiteit aan graftekens is eigen aan het interbellum en de naoorlogse periode. De graftekens zijn een staalkaart van 20ste-eeuwse grafkunst van hardstenen boomstamkruisen en kruisvormige stèles (d’Argant +1935) tot een afgeknotte zuil (Gustaaf Baus +1932) en stèles met graftuinen of zerken. Uit de naoorlogse periode dateren vooral modernistische graftekens in hardsteen, composietsteen en alternatieve natuurstenen. Ze getuigen van een zoektocht naar nieuwe materialen in de jaren 1960-1980 die zullen resulteren in een overgewicht aan graniet. Tot de jaren 1960 worden grafteksten regelmatig op marbrietplaten aangebracht.