Parochiekerk Sint-Niklaas

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Huldenberg
Deelgemeente Ottenburg
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat zonder nummer, Huldenberg (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Huldenberg (actualisaties: 01-01-1970 - 29-05-2006).
  • Adrescontrole Huldenberg (adrescontroles: 12-07-2007 - 12-07-2007).
  • Inventarisatie Huldenberg (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Niklaas

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Parochiekerk Sint-Niklaas: orgel
gelegen te Kerkstraat (Huldenberg)

Deze bescherming is geldig sinds 19-12-2014.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De parochiekerk Sint-Niklaas betreft een neoclassicistisch gebouw, op de toren gedateerd 1840.

Mobilair. Schilderij en hoofdaltaar uit midden 18de eeuw.

In de kerk bevindt zich bovendien een interessant orgel. Dit anoniem gebleven instrument dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw (waarschijnlijk na 1840). Na vergelijking met gelijkaardig ongeïdentificeerd werk kan het orgel mogelijk toegeschreven worden aan een orgelmaker uit het Nijvelse (Waals-Brabantse school) (A. Rochet?). Mogelijke werden delen van een ouder orgel verwerkt in dit orgel dat zeer waarschijnlijk na de brand van de toren in 1840 werd opgericht. Op het nieuwe klavier na, is veel authentiek materiaal bewaard gebleven. Circa 1900 werden door Aug. D'Hondt uit Kessel-Lo herstellingswerken uitgevoerd.

De orgelkast is een viervoetsprospect dat tegen en in de torenboog is ingewerkt. Het instrument zelf is onder de torenboog geplaatst. Het prospect is veel breder en hoger dan de eigenlijke orgelkast en links en rechts in de voet van de kast is een doorgang. In de uiterste zijtorens staan houten sierpijpen.

  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000633, Sint-Niklaaskerk, Klasseringsvoorstel m.b.t. historische kerkorgels in het arrondissement Leuven.
  • FAUCONNIER A. & ROOSE P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen, deel II b, Brabant - arron. Leuven, Brussel, 231-233.
  • GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.

Bron: -

Auteurs: Fauconnier, Antoine; Genicot, Luc; Roose, Patrick; Sansen, Hadewych; Van Aerschot, Suzanne; Vanhove, Jacqueline & de Crombrugghe, Anne

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Ottenburg

Ottenburg (Huldenberg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.