Traditioneel breedhuis genaamd "Roose", van twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), opgetrokken omstreeks 1553-1554 door de kerkmeesters van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Het pand maakt deel uit van de huizenrij die aanleunt tegen het noordkoor van de kerk.
De gedecapeerde lijstgevel heeft een sterk verstoord parement in bak- en zandsteenbouw, met resten van speklagen, kwartholle negblokken en steigergaten, verankerd door smeedijzeren muurankers. In de 19de eeuw aangepaste, rechthoekige bovenvensters met hardstenen lekdrempel. De linker travee mondt uit in een getrapt dakvenster van twee treden met top- en schouderstukken. Dit wordt geopend door een aangepast venster waarboven en kleiner luikgat met druiplijst, beide met kwartholle negblokken, en een balkgat. Verbouwde pui.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Roose [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298234 (geraadpleegd op ).
Westelijk gedeelte van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat), opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw.
Bepleisterd en beschilderd lijstgeveltje, waarschijnlijk met zand- en bakstenen parement. Oude muurankers. Verbouwde muuropeningen. Getrapt dakvenster.
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Roose [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4332 (geraadpleegd op ).