erfgoedobject

Twee Honden aen een been en Corenblomme

bouwkundig element
ID
4333
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4333

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Witte Roos
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Neoclassicistische breedhuis genaamd "Twee Honden aen een been" en “Corenblomme”, mogelijk in oorsprong twee gekoppelde woningen, van zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen) met aandaken, uit de vroege 19de eeuw. Het pand maakt deel uit van de huizenrij die tegen het noordkoor van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal aanleunt. Omstreeks 1553-1554 werden hier door de kerkmeesters de eerste huisjes opgetrokken.

Oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde, recent gedecapeerde lijstgevel uit baksteenmetselwerk. Registers van rechthoekige vensters op cordonvormende lekdrempels uit blauwe hardsteen. Een klassiek hoofdgestel met een cordon en geprofileerde daklijst waarop een vernieuwde goot, vormt de gevelbeëindiging. De pui is volledig verbouwd; uit een bouwdossier voor de inbreng van een winkelraam in 1848, valt af te leiden dat de inkomdeur met gestrekte waterlijst van het linker pand zich oorspronkelijk in de tweede travee bevond.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1848#63.
  • HENDRICKX M. 1999: Uit de brand ontsproten: ontstaan en evolutie van de zuidelijke Lijnwaadmarkt, Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- en Grotonderzoek 1999.1-2, 1-26.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Twee Honden aen een been en Corenblomme [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4333 (Geraadpleegd op )