erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Amandus

bouwkundig element
ID
43331
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43331

Juridische gevolgen

Beschrijving

Opgetrokken in twee bouwcampagnes: ingebouwde westtoren en beuk van drie traveeën op pijlers (bak- en zandsteen) met classicistische inslag (1794 en volgende); polygonaal koor van kwartsiet uit de 16de eeuw behorend tot de Brabantse laatgotische stijl, in verband te brengen met dit van Kortenaken; sacristieën uit de 18de eeuw.

In het koor, kruisribgewelven, steunend op kraagstenen verfraaid met rankwerk en consoles met maskerkoppen. Uit gelijkaardige versiering in de noordoostelijke en zuidoostelijke hoeken van de beuk, kan wellicht het oorspronkelijke bestaan van een éénbeukige ruimte afgeleid worden.

Mobilair. Verscheidene gepolychromeerde beelden (volkskunst, 15de, 16de, 17de eeuw), onder meer Sint-Amandus, Sint-Sebastiaan, Heilige Lucia, en Heilige Hubertus in het koor en de beuk. Barokke communiebank (einde 17de eeuw).


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Parochiekerk Sint-Amandus [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43331 (Geraadpleegd op )