Laatclassicistisch breedhuis ()

Laatclassicistisch burgerhuis met dubbelhuisopstand genaamd "Goublomme", van drie traveeën, drie bouwlagen en een mezzanine onder een plat dak, te dateren begin jaren 1800, echter met een traditionele kern van omstreeks 1553-1554. Het pand maakt deel uit van de huizenrij die destijds door de kerkmeesters tegen het noordkoor van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal werd opgetrokken.

De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde, vandaag gedecapeerde lijstgevel is opgetrokken uit baksteenmetselwerk. Verankerd door smeedijzeren muurankers, bevat het parement op de eerste verdieping resten van kwarthol geprofileerde, zandstenen negblokken. De compositie legt de klemtoon op het middenrsialiet, gemarkeerd door de inkomdeur in een vlakke, hardstenen omlijsting met gestrekte waterlijst. Registers van rechthoekige vensters, achtereenvolgens op individuele en cordonvormende lekdrempels. Mezzanine belijnd door een cordon en een daklijst met houten goot, geopend door ellipsvensters. De heer J.J. Savoir liet in 1849 de twee winkelramen aanbrengen, waarvan de omlijsting later is vernieuwd.

De Onze-Lieve-Vrouw met Kind uit terracotta, naar verluidt afkomstig van het Huis Selb op de Sint-Paulusplaats, werd in 2007 tegen de gevel geplaatst, met een van elders gerecupereerde sokkel en baldakijn.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1849#397.
  • HENDRICKX M. 1999: Uit de brand ontsproten: ontstaan en evolutie van de zuidelijke Lijnwaadmarkt, Bulletin van de Antwerpse Vereniging voor Bodem- en Grotonderzoek 1999.1-2, 1-26.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Goublomme [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298240 (geraadpleegd op ).


Laatclassicistisch breedhuis ()

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van drie traveeën en drie en een halve bouwlaag onder plat dak, circa 1800 te dateren, echter met oudere kern waarop ankers uit de tweede helft van de 16de eeuw wijzen.

Verticaal gemarkeerd door licht vooruitspringend middenrisaliet. Rechthoekige vensters met lekdrempels, op derde verdieping doorgetrokken. Blinde ellipsvormige zoldervensters boven een plat kordon.

Beschilderde natuurstenen ingangsomlijsting in classicistische stijl, rechthoekig met uitgeholde hoeken, bekroond door gestrekte druiplijst. Benedenvensters later voorzien van rolluikkasten.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Goublomme [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4334 (geraadpleegd op ).