Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Gemeente Kortenaken

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

omvat de bescherming als monument Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw: orgel
gelegen te Dorpsstraat 112 (Kortenaken)

Neogotisch gebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Aanvullende informatie

Het orgel in de kerk werd gebouwd door P.A. Van Dinter, vermoedelijk voor 1857 en circa 1930 getransformeerd door V. Van de Loo uit Rotselaar. Het instrument is afkomstig uit de oude kerk (afgebrand eind 19de eeuw), gered en herplaatst in de nieuwe neogotische kerk van circa 1885. Het betreft een sobere viervoetsorgelkast in klassieke stijl met een volledig vlak front. De zijkant is beschadigd door verwijdering van de klaviatuur.

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, DB000621, Onze-Lieve-Vrouwkerk orgel, Klasseringsvoorstel m.b.t. historische kerkorgels in het arrondissement Leuven, s.d.
  • FAUCONNIER A. & ROOSE P. 1977: Het historisch orgel in Vlaanderen, deel II b, Brabant - arr. Leuven, Brussel, 252-254.

Van der Veken, Bert (26-04-2016 )