Sint-Jan Evangelist

Straat Lijnwaadmarkt

omvat de bescherming als monument Sint-Jan Evangelist: bovengevel en daken
gelegen te Lijnwaadmarkt 12 (Antwerpen)

omvat de bescherming als monument Sint-Jan Evangelist: voorgevel en daken
gelegen te Lijnwaadmarkt 14 (Antwerpen)

Beschrijving

Voormalig huis genaamd St.-Jan Evangelist, breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (kunstleien en leien), opklimmend tot de tweede helft van de 16de eeuw doch later verbouwd.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met muurankers. Rechthoekige vensters met lekdrempels, zijnde verbouwde kruiskozijnen. Ordonnantie van de benedengevel van nummer 14 intact bewaard, nummer 12 werd verbouwd tot winkelpui.

Nummer 12 is bekroond door getrapt dakvenster uitlopend op overhoeks topstuk; geopend door middel van rechthoekig luikgat met latei op consoles, kleiner bovenlicht met balkgat.

Nummer 14 voorzien van dakvenster met tuitgeveltje (eertijds getrapt?); muuropening zoals nummer 12. Zijgevel: puntgevel met aandak.

Auteurs: Goossens, Miek & Plomteux, Greet