erfgoedobject

Kasteelhoeve

bouwkundig element
ID
43368
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43368

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteelhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteelhoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige kasteelhoeve. Groot bak- en zandstenen boerenhuis met drie verdiepingen en zadeldak, gedateerd 1647 op een gevelsteen boven de deur. Hoge stenen plint met neuslijst; zijtrapgevels en kroonlijst op houten modillons. Een venster op de begane grond heeft zijn oorspronkelijke zandstenen omlijsting behouden; originele rechthoekige raampjes op de bovenverdieping; vernieuwde deur. Haast volkomen veranderd bijgebouw met bewaarde schouderstukken en vlechtingen in de zijgevels. Twee bijbouwen uit de 19de eeuw, bij de karrenschuur voorzien van stenen zuilen op geprofileerde basementen. Groot, met schilden versierd bekken in het midden van het binnenhof.


Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het woonhuis werd aan het einde van de 17de eeuw en het begin van de 18de eeuw uitgebreid met een aanpalende koeienstal, wagenberging en paardenstal. Deze laatste, gelegen ten noorden tegen de woning, werd in 1986 gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Het met schilden versierd bekken is niet meer aanwezig, maar bevindt zich vandaag aan het kasteel de Merode in Everberg. Tot eind 20ste eeuw waren de Prinsen de Merode eigenaar van het pachthof.

  • Gegevens verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed van de provincie Vlaams-Brabant, 2020.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteelhoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43368 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.