erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
4338
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4338

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1853 gebouwd in opdracht van de Kerkfabriek van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Het pand maakt deel uit van de huizenrij die tegen het "Nieuw Werck" van de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal aanleunt.

Rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met plint, beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema. Registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen in geriemde omlijsting met geprofileerde lekdrempels, cordonvormend op de eerste en individueel op de tweede verdieping. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, een casement in de fries en een houten kroonlijst op hoekconsoles, vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1853#339.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4338 (Geraadpleegd op )