Parochiekerk Sint-Pieter

Beschrijving

Neogotische beuken van 1897 achter een oosttoren en een veelzijdig zandstenen koor. Oude oosttoren uit de 12de of 13de eeuw doch in zijn huidige toestand 16de-eeuws; gotisch kruisribgewelf op de vierkante benedenverdieping; ietwat verhoogd tijdens de 19de eeuw. Laag, vijfzijdig gotisch koor geflankeerd door steunberen van het Brabantse type (16de eeuw); flamboyante venstertracering; kruisribgewelven op schalken; wapensteen met jaartal 1644 (duidend op verbouwingen) in de koorsluiting.

Op de noordflank van de toren een hoge, gotische sacristie van zandsteen (17de eeuw?).

Mobilair. In het koor, twee geschilderde panelen.

Aanvullende informatie

In de kerk bevindt zich een orgel dat in zijn huidige gedaante het werk is van A. D'Hondt uit Kessel-Lo circa 1900. Er zijn echter veel oude elementen in verwerkt, vermoedelijk van het voorgaande orgel. Het betreft een gedeelde neogotische orgelkast in eik, met houten sierfrontpijpen. In de rechtse kast bevinden zich alleen de blaasbalg en de baspijpen van de bourdon 16.

Het is bekend dat het oude orgel van de kerk van Diegem naar Kwerps werd overgeplaatst rond 1790. Een eerste wijziging van dit oude instrument kan in die periode gebeurd zijn door A. Rochet uit Nijvel. De twee huidige windladen dragen nog de signatuur van J.E. Smets uit Brussel, gedateerd 1837, wat wijst op een herbouw in deze periode.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, beschermingsdossier DB000637, St-Pieterskerk (van Kwerps, voorheen Sint-Pancratius) orgel, Klasseringsvoorstel historische kerkorgels in het arrondissement Leuven.