erfgoedobject

Sint-Franciscus

bouwkundig element
ID
4339
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4339

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Classicistisch burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Franciscus
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Laatclassicistisch burgerhuis, genaamd "Sint-Franciscus" later "In den Pelgrim", uit begin jaren 1800. Al in 1836 liet de juwelier Jean-Michel Anthony (1788-1862), die hier sinds 1826 gevestigd was, vitrines aanbrengen in twee van de benedenvensters. Uit bouwaanvragen voor winkelramen door zoon Jean-Baptiste Anthony uit 1863 en 1865, valt af te leiden dat het oorspronkelijk een woning met dubbelhuisopstand betrof. De rechthoekige inkomdeur was gevat in een laatclassicistische omlijsting uit blauwe hardsteen, waarvan de gestrekte waterlijst steunde op trigliefconsoles met rozet en guttae. Omstreeks 1889 bracht kleinzoon Emile Anthony (1856-1936) de juwelierszaak over naar de Oudaan. De heer H. Jacobs liet in 1898 de huidige, gevelbrede winkelpui aanbrengen.

Rijwoning van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters op cordonvormende lekdrempels. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf en een houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging; centrale dakkapel met zadeldakje. Klassieke, vierledige houten winkelpui met een gedesaxeerd middenportaal, vanaf een plint uit blauwe hardsteen. Het entablement met kroonlijst rust op de bewerkte pilasters met neorenaisance-wortelmotieven; houten vleugeldeur. Omstreeks 1975 werd boven het winkelportaal nog een vandaag verdwenen pelgrimbeeldje uit terracotta geregistreerd, het 'uithangbord' en bedrijfslogo van juwelier Anthony.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1836#408, 1863#10, 1865#825 en 1898#574.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Franciscus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4339 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.