Hoeve

Gemeente Kortenberg

• Actualisatie Kortenberg (actualisaties: 16-10-2006 - 16-10-2006).
  • Adrescontrole Kortenberg (adrescontroles: 17-07-2007 - 17-07-2007).
  • Inventarisatie Kortenberg (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel Hof ter Bruggen en omgeving

Beschrijving

Middelgrote hoeve met afzonderlijk woonhuis en aanhorigheden opgesteld rondom de binnenplaats. Woonvleugel opgetrokken uit zandstenen breuksteen; sterk verbouwde gevels; een kruisvenster en een kwartronde baksteenfries als kroonlijst behouden in de achtergevel. In de omheiningsmuur rondbooginrijpoort, gedateerd 1729: de posten zijn voorzien van geprofileerde neuten en imposten; de sluitsteen heeft de vorm van een uitgewerkte volute; boogrug beklemtoond door een geprofileerde waterlijst.