Parochiekerk Sint-Gertrudis

Gemeente Landen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Gertrudis

Typologieparochiekerken
Stijlneogotiek
Datering13de eeuw

Beschrijving

In neogotische stijl; in de toren zou echter misschien een gotische kern (13de eeuw?) verwerkt zijn.

Aanvullende informatie

Het lijkt mij onaannemelijk dat de kerktoren nog een 13de-eeuwse kern zou hebben, omdat op de kaart van Jacob van Deventer uit circa 1550 de kerk op een andere plek in de stad wordt weergegeven en ook de Ferrariskaart de kerk iets verder naar het noordwesten plaatst (hoewel dat cartografische vertekening kan zijn). Met een dergelijke geschiedenis is het niet aannemelijk dat er binnen de huidige toren nog middeleeuwse resten zijn.

Baayen, Thijs-Willem (30-08-2013 )