Sleutel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sleutel

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd “Sleutel” op de hoek van Maalderijstraat en Blauwmoezelstraat, uit de tweede helft van de 16de eeuw. Het pand werd in de vroege 19de eeuw in neoclassicistische stijl aangepast, door het vervangen van de geveltop zijde Maalderijstraat en het zadeldak (nok loodrecht op de Maalderijstraat) door een bijkomende verdieping.

Hoekhuis van drie bij drie traveeën, drie bouwlagen en een insteekverdieping onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de Maalderijstraat, pannen). Gecementeerde en beschilderde lijstgevels met een plint uit blauwe hardsteen, vermoedelijk deels opgetrokken uit zandsteen of in bak- en zandsteenbouw. De begane grond en de eerste twee bovenverdiepingen zijde Blauwmoezelstraat zijn verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Regelmatige registers van aangepaste rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel, waaronder vroegere kruiskozijnen. Van het klassieke hoofdgestel met een cordon en bedekte steigergaten (schijven) in de fries, is de kroonlijst vernieuwd.