Gesloten hoeve Pachthof van Pierco

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Landen
Deelgemeente Neerwinden
Straat Zavelstraat
Locatie Zavelstraat 3, 7, 11, Landen (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Landen (actualisaties: 25-04-2006 - 25-04-2006).
  • Adrescontrole Landen (adrescontroles: 17-07-2007 - 17-07-2007).
  • Inventarisatie Landen (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve Pachthof van Pierco

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Omvangrijke gesloten hoeve uit de 18de eeuw. De woon- en dienstgebouwen zijn geschikt rondom een grote rechthoekige binnenplaats; heden verdeeld in drie eigendommen. Poorttoren met duifhuis gedateerd 1778.

Op de korte linkerzijde, vroegere paardenstal met rechthoekige deur- en vensteropeningen voorzien van arduinen omlijstingen; daarnaast de toegang tot het "kasteel": herenhuis dat volledig verbouwd en verruimd werd tijdens de 19de-20ste eeuw.

Op de lange zijde tegenover de poort, de pachterswoning: dubbelhuis met één verdieping uit het laatste kwart van de 18de eeuw: rechthoekige vensters met zandstenen omlijstingen en druiplijst, gelijksoortige deur voorzien van een tussendorpel. In het verlengde: de stallen, heden gedeeltelijk verbouwd, met drie deurtypen: een traditionele rondboogdeur met imposten en geprofileerde druiplijst; een paar steekboogdeuren met sluitsteen en arduinen omlijsting, en ten slotte een brede rondboogdeur met arduinen omlijsting. Een grote dwarsschuur met arduinen omlijsting bakent het erf af op de korte rechterzijde; een gedeelte ervan werd verbouwd tot tweede woning. De andere langszijde werd voorzien van een tweede inrijpoort; aanpalende stallen met steekboogdeuren; vroeger wagenhuis heden als tweede schuur gebruikt. Indrukwekkend en merkwaardig ensemble.

Bron: Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.

Auteurs: Genicot, Luc; Sansen, Hadewych; Van Aerschot, Suzanne; Vanhove, Jacqueline & de Crombrugghe, Anne

Datum tekst: 1971

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Neerwinden

Neerwinden (Landen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.