Hoekhuis met traditionele kern

Beschrijving

In kern traditioneel diephuis op de hoek van Melkmarkt en Wijngaardstraat, dat minstens opklimt tot de 17de eeuw, maar vroeg in de 19de eeuw in laatclassicistische stijl werd aangepast door het verwijderen van de geveltop. Uit 1802 dateert een bouwaanvraag door F. De Bie voor het aanbrengen van een laatclassicistische deuromlijsting in de middenas van de voorgevel. Eigenaar Putmans liet in 1893 door de architect Charles Janssens de vijf winkelramen aanbrengen in de zijgevel. Het pand werd omstreeks 1990 grondig verbouwd en verhoogd met een vierde bouwlaag.

Hoekhuis van drie bij zeven traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de Melkmarkt, kunstleien). Bepleisterde en beschilderde lijstgevels, vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers waaronder met gekrulde spie. Aangepaste rechthoekige bovenvensters in verkleinende ordonnantie, met uitgeholde dagkanten en lekdrempels. Eenvoudige daklijst en goot. Verbouwde pui in de voorgevel; vijf klassieke houten winkelramen met pilasters en een entablement op consoles in de zijgevel.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 838#13 en 1893#35.