erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Jan de Doper

bouwkundig element
ID: 43465   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43465

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gebouw van het basilicale type op trapezoïdaal grondplan; vier traveeën aan de oostzijde uitlopend op een vierkant koor en aan de zuidzijde gecantonneerd door een zware toren. Interessant torenvolume in overgangsstijl (midden 13de eeuw). Kwartsieten plint en bekleding van tufsteen. Drie verdiepingen: begane grond heden voorzien van een spitsboogarcade; klokkenverdieping met vier gekoppelde galmgaten met een romaans, door kubuskapiteel bekroond deelzuiltje. Spits uit de 17de eeuw.

Gotische beuken afgedekt met moeren kinderbalken of een vlak plafond; noordelijke toegang.

Koor eveneens opgetrokken uit tufsteen, dagtekenend van het derde kwart van de 13de eeuw; koorsluiting voorzien van een oculus en een drielichtvenster met drielobbig archivolt.

Uitbreiding naar het westen door C. Bourgault in 1931. Nieuwe restauratie aan de gang door F. Vandendael en R.M. Lemaire, 1967.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Parochiekerk Sint-Jan de Doper [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43465 (Geraadpleegd op 15-08-2020)