Witten Haas ()

Traditioneel diephuis genaamd “Witten Haas” dat minstens opklimt tot de 17de eeuw, en in neoclassicistische stijl werd aangepast met een lijstgevel door P.J. Van Camp in 1859. De werken betroffen de sloop van de vermoedelijk getrapte geveltop, en de aanbreng van een klassieke, houten winkelpui met zijportaal en privé-inkom.

Pand van drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), omstreeks 1975 nog met een klimmende dakkapel in het noordelijk dakvlak. De lijstgevel, die recent opnieuw werd bepleisterd met verlies van het stucdecor, is mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw. Regelmatige registers van rechthoekige bovenvensters met cordonvormende lekdrempels en gietijzeren parapetten. Golvend lijstwerk met tondo’s sierde oorspronkelijk de borstweringen. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging.

Achtergevel: trapgevel in bak- en zandsteenbouw met een tweeledige top, verankerd door smeedijzeren muurankers. Rechthoekige muuropeningen in zandstenen omlijsting met waterlijsten en ontlastingsbogen. Omstreeks 1975 werd in de kelder de behouden betegeling geregistreerd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1859#509.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Witten Haas [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203873 (geraadpleegd op ).


Witten Haas ()

Eertijds Witten Haas; diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen); één dakkapel met klimmend zadeldak in noordgevel; oude kern (zie achtergevel) opklimmend tot de 17de eeuw, verbouwd in 1859.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met brede houten winkelpui. Bovenbouw geritmeerd door doorlopende lekdrempels en bandversieringen op de borstweringen. Rechthoekige vensters in fijn geprofileerde omlijsting en voorzien van smalle gietijzeren leuningen. Gevelbeëindiging met vlakke architraaf, fries met casementen en houten kroonlijst op klossen en tandlijst.

Achtergevel, zichtbaar via bres in de Korte Nieuwstraat: trapgevel in bak- en zandsteenbouw, uitlopend op topstuk: muurankers; rechthoekige muuropeningen in verweerde witstenen omlijsting voorzien van waterlijsten en ontlastingsbogen. Kelder met behouden betegeling.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1859#509.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Witten Haas [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4347 (geraadpleegd op ).