Parochiekerk Sint-Gorgonius

Beschrijving

Voormalige collegiale kerk. Fraai homogeen gebouw, gelegen op de heuvel die het landschap beheerst, in 1744 opgericht door de Leuvense architect J.A. Hustin. Chronogram op de grote cartouche in de westgevel van de toren.

De plattegrond ontplooit drie beuken van zes traveeën op pijlers achter een hoge toren van arduin, bekroond met uivormige bedaking, en twee zijportalen met barokke inslag (schelpmotieven maar ook nissen en gecontourneerde volutes). Een lang koor, geflankeerd door bijgebouwen, loopt uit op een halfronde apsis die verlicht wordt door twee vensterregisters. Bakstenen schip, aan de buitenzijde geritmeerd door classicistische pilasters van arduin, en zandstenen steekboogvensters met weinig uitspringende sleutels. Rijk en statig interieur verlevendigd met geel en wit stucwerk en talrijke Louis XV-ornamenten (sleutels, cartouches onder het hoofdgestel, bovenmuurpanelen, pijlerschachten, gordelbogen van het tongewelf). Pijlers op arduinen sokkels, bekroond met composietkapitelen die opgesmukt zijn met putti-hoofdjes. Zijbeuken afgedekt met Boheemse kappen.

Mobilair. Enkele gotische beelden (Christus op de Palmezel) uit 15de en 16de eeuw; in de apsis grote beelden van Sint-Pieter en Sint-Paulus (gedagtekend 1748)

Onder de toren doopvont met vier stenen hoofden (13de of 14de eeuw); koperen arendlezenaar besteld door Mathias Ingels op 5 october 1568 (opschrift op de voet) en voltooid door Jan Veldener op 8 december 1573 (op het draagvlak); barok koorgestoelte met overladen versiering (17de eeuw).