Sint-Rochuskapel

Alternatieve naam Kapel van Maagdendal

• Adrescontrole Hoegaarden (adrescontroles: 12-07-2007 - 12-07-2007).
  • Inventarisatie Hoegaarden (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel van Maagdendal

is beschermd als monument Sint-Rochuskapel

Beschrijving

Eénbeukig gebouw van bak- en zandsteen, uitlopend op een halfronde apsis, opgenomen in een neostijlcomplex. Gevel versierd met volutes en bekroond met een fronton, heden grotendeels achter een vleugel van het klooster verborgen; onderaan cartouche, gedateerd 1767.

Binnenin, oorspronkelijke(?) toegang langs een barokportaal met bossagewerk, onder een classicistisch hoofdgestel. Gelambriseerd gewelf geritmeerd door gordelbogen, rustend op Louis XV-kraagstenen, tussen de bogen in tien grote rondboogvensters.

Mobilair. Rococo- (of neo?) altaar en lambrisering. In de tuin, tegenover de kapel, overblijfsel van een groot eenvoudig portaal met classicistische inslag (18de eeuw).