erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
43492
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43492

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Twee verdiepingen hoog huis met zadeldak uit de 18de eeuw. Baksteenbouw met gebruik van zandsteen onder meer voor de hoekstenen en omlijstingen. Voorgevel op hoge sokkel voorzien van rechthoekige deur en vensters met uitstekende sluitsteen; fraaie geprofileerde kroonlijst. Smalle rechthoekige vensters in de achtergevel; zijgevel voorzien van een schouderstuk. Omheiningsmuur met een van geprofileerde posten voorziene ingang. Onderverdeling in twee woningen en ingrijpende verbouwingen op de benedenverdieping; nummer 5 aangepast als winkelpui en beschilderd; nummer 4 voorzien van garagepoorten, toevoeging van een tussendorpel bij oorspronkelijke deur.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  :

Aanvullende informatie

Nummer 5 is inmiddels verbouwd.

Auteurs : Jacobs, Els
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/43492 (Geraadpleegd op )