Kanunnikenhuis

Alternatieve naam Kapittelhuis

• Adrescontrole Hoegaarden (adrescontroles: 12-07-2007 - 12-07-2007).
  • Inventarisatie Hoegaarden (geografische inventarisatie: 01-01-1969 - 31-12-1969).

is beschermd als monument Kanunnikenhuis

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapittelhuis

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kapittelhuis en Hoeve Arendsnest met omgeving

Beschrijving

Merkwaardige herenwoning uit de tweede helft van de 18de eeuw. Dubbelhuis met twee verdiepingen en leien wolfsdak geflankeerd door lagere, elk van een rondbooginrijpoort voorziene bijgebouwtjes, afgedekt met een mansardedak. Sokkel, regelmatige licht uitstekende hoekkettingen en geprofileerde daklijst van zandsteen; steekboogvensters met arduinen omlijstingen verfraaid met een rocaille sluitsteen; gelijksoortige deur met geprofileerde stijlen, gemarkeerd door de uitspringende waterlijst en een fraaie accolade-tussendorpel met schelpmotief.