Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl op de hoek van Melkmarkt en Korte Nieuwstraat, gebouwd in opdracht van de heer M. Van den Wildenberg uit Kapellen, naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1894.

Hendrik Krekel was in Antwerpen als architect actief van de late jaren 1870 tot de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder productief realiseerde hij een 150-tal bouwprojecten voor één of meerdere nieuwbouwwoningen, verspreid over de binnenstad en de 19de-eeuwse gordel, met een grote concentratie in de wijk Zuid. Het conventionele neoclassicisme dat hij daarbij doorgaans beoefende, wisselde hij af met ontwerpen in neo-Vlaamserenaissance-stijl. In de nieuw aangelegde Nationalestraat realiseerde hij tussen 1880 en 1898 in totaal een vijftiental bouwprojecten, waaronder markante hoekhuizen als “Nationale Leeuw” en "In den Zoeten Inval".

Afgeschuind hoekhuis van zes traveeën en vier bouwlagen onder een mansardedak (leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een klassieke houten winkelpui oorspronkelijk met hoekportaal, waarvan de gegroefde pilasters zijn versierd met diamantkoppen, vanaf een hardstenen plint. Een gevelbreed balkon met gietijzeren borstwering op zware voluutconsoles markeert de bovenbouw. Nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en cordonvormende lekdrempels, worden de bovenverdiepingen geritmeerd door pilasters die de traveeën bundelen, geblokt met een fronton op de eerste, en met schijnvoegen op de tweede verdieping. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters. De tweede verdieping wordt geaccentueerd door entablementen en balkons met gietijzeren borstwering, beide op voluutconsoles, en een driehoekig fronton in de hoektravee. Op de eerste verdieping zijde Korte Nieuwstraat en op de derde verdieping zijn de vensters omlijst met pilasters, entablementen, en een gebogen fronton in de hoektravee. De eerste travee onderscheidt zich door de privé-inkom en bovenvensters in geriemde omlijstingen. Een klassiek hoofdgestel met casementen in de fries en een gekorniste houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging; de vereenvoudigde houten dakkapellen hadden oorspronkelijk een driehoekig fronton in de zijtraveeën, vleugelstukken en een gebogen fronton in de hoektravee.

Auteurs:  Braeken, Jo

Burgerhuis op hoek van de Korte Nieuwstraat, ingedeeld in zes traveeën en vier bouwlagen: mansardedak (kunstleien) met drie dakkapellen afgezet met houten frontons, driehoekig of gebogen, onderling verbonden door gekorniste kroonlijst: gebouwd in 1894 naar ontwerp van architect Hendrik Krekel.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met fraaie "klassieke" houten winkelpui met brede vitrines en hoofdingang in de afgeschuinde hoek onder uitspringende en doorlopende puilijst op bewerkte consoles: hierop werd een doorlopend balkon uitgewerkt waarvan de leuning verborgen zit achter reclameborden.

De gekoppelde tweede en derde, vijfde en zesde en de hoektravee zijn op de verdieping gemarkeerd door geblokte muurpilasters en een verkropping in de kroonlijst. Rechthoekige vensters geflankeerd door slanke pilasters en afgelijnd met entablement, op de tweede bouwlaag bekroond met balkons, voorzien van sierlijke ijzeren leuningen; hoekvensters van de derde en de vierde bouwlaag zijn versierd met fronton.

Afzonderlijke diensttravee (eerste) met eenvoudig omlijste vensters en aparte ingangsdeur.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek